Lélekportál

Lélekportál

A 10+10 milliós CSOK valódi arca

Kiknek szól ez a támogatás valójában?

2016. december 18. - Esztipilot

feature-family.jpg

Hatalmas ajándék, "ingyenpénz" a jelenlegi, 10+10 millió forintos lakás hitel támogatása a kormánynak. Bizonyára mára már a legtöbben utánanéztek a feltételeknek, amiknek meg kell felelni, hogy ezen támogatás örömeit élvezhessük, ezért ez itt most nem a feltételekről szól. (Aki még nem tette volna, számtalan oldalon és blogon találhat segítséget ezzel kapcsolatban.)

Mivel a mi kis bimbózó családunkat is érinti, mint fiatal fészket rakni vágyó házasokat, ezért az utóbbi hónapokban mélyen beleástam magam a CSOK támogatásból vásárolható lakásoknak, házaknak. Mert hát, miért is hagyná ki az embernek fia ezt az "ingyen" 10 millió forintot, amit csak úgy utánunk vágnak? Ki kell használni a lehetőséget, gondoltam.

Ilyenkor elkezd az ember mérlegelni, hogy akkor lakást vegyen Budapest belvárosában, vagy pedig kell majd a gyerkőcnek a kert, inkább válasszon egy Budapest közelében lévő kisvárost, ahol a kis családi házat megveheti/felhúzhatja. Ahhoz, hogy az összes lehetőséget mérlegelve, objektívan nézzük a lehetőségek tárházát, pontos adatokra van szükségünk. Mivel ez a hiteltámogatás (vegyük úgy), hogy az átlag adófizető polgárnak van, ezért vegyük ezt alapul.

A ksh.hu adatai szerint 2015-ben a Budapesti átlagkereset nettó 204.630 forint havonta. Egy fiatal, 3 gyermeket nevelő vagy tervező család esetén adjunk hozzá havi 100.000 forint gyest (ez a 3.-évben, ilyen átlagkereset mellett már csak 25.000 forint, de vegyük a legideálisabb esetet, és mondjuk, hogy az első évben vagyunk.) Az összesen havi 304.630 forintot jelent, amiből gazdálkodhatunk.

Jön a nagy kérdés: de hol vegyünk ingatlant?
Feltételezve, hogy a családfő Budapesten dolgozik, ezért első sorban nézzük, mit találunk városunkban.

Eladó lakás Budapesten, 60nm felett, 3 szobával (ami inkább kettő, hacsak nem alszik valaki a nappaliban) minimum 30 millió forint, maximum 519 millió forint.
Vegyük a 30 milliós, legolcsóbb, kanapén alvós verziót. Ebből ugye 10 milliót ad az állam, plusz 10 millió kedvezményes hitelt, tehát 20 millióra veszünk fel hitelt, amire 20 év után közel 30millió forintot fizetünk vissza.
Ennek a havi törlesztő részlete 110.000 forint.
Egy átlagos rezsi kb. 50.000 ft., tehát 304.630 ft. - 160.000 ft. = 144.630 ft. Ebből a pénzből kell 5 főnek kihozni az étkezést, öltözködést, iskoláztatást és utazást, nem beszélve az újonnan vásárolt lakás bebútorozásáról, hiszen a 30 millió forintban még egy darab szék sem volt benne.

Ha mégsem akarnánk 60nm-es lakásban öten nyomorogni, akkor szétnézhetünk a budapesti agglomeráció térképén is, milyen áron vannak lakások illetve családi házak. Itt már ugye a 90nm-es területnek kell megfelelni a feltételek alapján.
Sok kis település és város közül kiválasztottam párat, amik a következőknek felelnek meg: 

  1. Budapesten dolgozunk, tehát fontos, hogy mennyi idő alatt érünk be a városba hétköznap reggel. Vegyük a kb. 40percre lévő településeket.
  2. Fontos a helyi közlekedés is, van e egyáltalán.
  3. Óvodák, iskolák legyenek a közelben
  4. Bevásárlási lehetőség
  5. Nem utolsó sorban a környék legyen biztonságos (ezt úgy tudjuk megnézni, hogy vagy elmegyünk mindenhova, vagy ha erre nincs időnk a ksh.hu település szerinti munkanélküliség, szociális segélyből élők, eltartottak száma, kereset stb. adatbázisában keresgélünk)

Ezeket mind figyelembe véve, én a következő településeket választottam:

  • Dunakeszi
  • Fót
  • Veresegyház
  • Gödöllő
  • Kistarcsa-Nagytarcsa
  • Vecsés
  • Dunaharaszti
  • Szigetszentmiklós
  • Érd
  • Budaörs

Eladó ház (fent említett) budapesti agglomerációban, 90nm felett 3 szobával minimum 30-40 millió forint, maximum 160 millió forint.
Adott ugyanaz a havi kereset, csak még magasabbak az árak. 144.630 forintunk sem marad megélni. Ezt inkább nem is ragoznám.

Akkor építsünk mi házat! Jött az ötlet. Igen ám, de a CSOK a telekre nem jár. Ezeken a településeken (ahol még van eladó telek egyáltalán, és nem vásárolták fel a beruházók, hogy horror áron csok-os ikerházakat áruljanak rajta) az átlagos telekár 12 millió forint.
Szerintem, az átlagember, aki havi kétszázezret keres, nem rohangál 12 millióval a zsebében. Sajnos mi sem.

Így hát, kezdtem elgondolkodni, hogyan fogjuk mi kiaknázni ezt a 10 millió forintos lehetőséget? Illetve ami még súlyosabb kérdés: Kiknek van ez valójában? Mert a számokból látszik, hogy egyáltalán nem az átlag adófizető polgároknak.
De ki az, akinek van annyi havi fizetése, hogy meg tud venni egy 519 millió forintos budapesti lakást és még a CSOK támogatást is használhatja hozzá?

Gondolkodjunk el, többmilliós havi fizetés, 3 gyermek....Vajon melyik rétege ez a társadalomnak és hol dolgoznak ők? Ez a kérdés maradjon nyitva mindenki számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://esztipilot.blog.hu/api/trackback/id/tr4212055275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása